Våldets hälsoeffekter på unga
På den här sidan beskriver vi våldets hälsoeffekter på unga och menar då personer mellan 13 och 24 år. Det är den åldersgruppen som besöker våra ungdomsmottagningar och det är den grupp i samhället som är mest utsatt för våld. Våld mot unga kan antingen ske i hemmet av en vårdnadshavare eller annan vuxen i familjen. Det kan också utövas av en partner eller annan jämnårig och då ske i hemmet, på offentliga platser, i skolan eller digitalt.
Våldsutsatta unga kan drabbas av fysiska symtom som eksem, astma, magont, huvudvärk, sömnsvårigheter och långvariga psykiska problem som ångest, självdestruktivitet, ätstörningar, aggressivitet samt svårigheter i umgänget med andra.
Det är vanligt med skamkänslor och självanklagelser hos våldsutsatta unga. De kan utveckla en osäkerhet och bristande tillit till vuxenvärlden som i sin tur kan leda till rädsla, förvirring, depression samt djupgående negativ självkänsla. Inte sällan går unga som har vuxit upp med våld i hemmet själva in i våldsamma relationer, antingen som utsatt eller utövande.
I flertalet rapporter framgår att det finns vissa könsskillnader i hur unga reagerar på våld. Unga tjejer uppger att de mår sämre och lider mer av våldet än unga killar, särskilt av det psykiska våldet. Det kan bero på att unga tjejer oftare utsätts för våld av någon närstående, vilket kan göra övergreppet svårare att hantera och bearbeta. En ständig oro för våldsutsatthet kombinerad med faktisk utsatthet kan också vara en faktor som leder till stora påfrestningar för unga tjejer.