Psykiskt våld
På den här sidan förklarar vi vad psykiskt våld är och exemplifierar hur det kan ta sig uttryck. Det beskrivs också kortfattat hur psykiskt våld kan påverka barn och unga.
Psykiskt våld är den vanligaste formen av våld i nära relationer. I stort sett i alla parrelationer där våld utövas förekommer psykiskt våld, ofta i samspel med annat våld. Psykiskt våld är ofta systematiskt och utövas vid upprepade tillfällen. Det handlar om att markera gränser av olika slag, för att uppnå makt och kontroll över den som utsätts – som i sin tur ofta bryts ned av det psykiska våldet och kan känna sig maktlös eller värdelös.
Per Isdal skriver i boken Meningen med våld: "Psykiskt våld är dels att skada, skrämma eller kränka på alla sätt som inte är direkt fysiska till sin natur, dels att styra eller dominera andra människor med hjälp av en bakomliggande makt eller en hotbild.".
Psykiskt våld kan vara:
- Muntliga kränkningar, nedvärderande omdömen och hån.
- Skambeläggande eller att skämma ut den utsatta inför andra.
- Trakasserier, hot (direkta och indirekta) eller stalking.
- Att den utsatta tvingas göra saker mot sin vilja.
- Kontroll av vad den utsatta gör, vem den umgås med och var den är.
- Social isolering, att den utsatta hindras från kontakt med t.ex. vänner.
- Att våldsutövaren sårar eller skrämmer den utsatta genom att utöva fysiskt våld mot någon annan, t.ex. ett barn eller husdjur.
- Ekonomiskt våld, t.ex. att den utsatta inte får styra över sin egen ekonomi.
- Materiellt våld, t.ex. att våldsutövaren slår sönder saker för att skrämma eller såra den utsatta.
- Latent våld, ett underliggande hot om våld som gör att den utsatta skräms till att agera på ett visst sätt för att undvika våld eller för att skydda en närstående från våld. Det kan beskrivas som att våldet ”hänger i luften” och att den utsatta ständigt är på sin vakt.
Psykiskt våld i barndomen ger men för livet
Psykiskt våld mot barn och unga är en allvarlig riskfaktor för fysisk och psykisk ohälsa, som kan kvarstå i vuxen ålder. Våld stör barnets känslomässiga och intellektuella utveckling, självkänsla, sociala kompetens och förutsättningar för nära känslomässiga relationer.
Att som barn bevittna/uppleva våld riktat mot en närstående är i sig en form av allvarligt psykiskt våld mot barn. För ett barn kan det vara minst lika skrämmande att bevittna/uppleva våld som att själv bli direkt utsatt. Läs mer på fliken Barn, unga och våld.