Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Utbildning

VKV har ett uppdrag att utbilda alla anställda inom hälso- och sjukvård i Västra Götalandsregionen samt inom den tandvård som vgregionen finansierar. Basutbildningen är obligatorisk för all personal, medan metodutbildningen är för de som ska börja ställa frågor om våld. Basutbildningen kan genomföras på två olika sätt: antingen genom en halvdags föreläsning som hålls av VKV eller en webbaserad utbildning. Utbildningarna är gratis.

Våra kommande utbildningar 2020

Basutbildning, halvdag, cirka 3,5 timmar.

Klicka på datumet för att komma till anmälan. Välj ett av tillfällena att anmäla dig till.

19 mars är inställt på grund av risk för smittspridning av coronaviruset. 
29 april  är inställt på grund av risk för smittspridning av coronaviruset.  

Vi rekommenderar att ni som anmält er till dessa tillfällen istället går webbutbildningen om våld i nära relationer som är framtagen av NCK. Den tar cirka tre timmar. Klicka här för att komma till webbutbildningen. För att sedan kunna gå VKV:s metodutbildning Att ställa rutinmässiga frågor om våld behöver du ha gått antingen vår egna basutbildning eller denna webbaserade basutbildning från NCK.

17 september 13.00 - 16.30
20 oktober 8.30-12.00 (fika 8.30, start 9.00) *
19 november 13.00 - 16.30

* Du som är nyanställd BHV-sjuksköterska deltar i VKV:s basutbildning 29 april eller 20 oktober. CBHV ansvarar för metodutbildningen under eftermiddagen (separat anmälan krävs). 


Vad innehåller basutbildningen?
VKV:s basutbildning tar upp fakta om våld och våldets hälsokonsekvenser, både vad gäller barn och vuxna. Exempel på innehåll: 

  • Varför fråga om våld inom hälso- och sjukvård och tandvård?
  • Vad är våld?
  • Våldets hälsokonsekvenser för barn och vuxna.
  • Vem utsätts?
  • Vem utsätter?
  • Varför är det svårt att lämna en relation där våld förekommer?
  • Orosanmälan till socialtjänst gällande barn som far illa.

Webbutbildning om våld i nära relationer

Vill du gå en basutbildning om våld i nära relationer i din egen takt, när du har möjlighet? Då finns Nationellt centrum för kvinnofrids (NCK) internetbaserade webbutbildning. Den består av fyra kapitel, samt ett avslutande test, och kan göras på dator, surfplatta eller mobiltelefon. Klicka här för att komma till webbutbildningen.

Föreläsningar för studenter
VKV samverkar med olika lärosäten inom regionen och föreläser bland annat för blivande läkare, socionomer, barnmorskor, psykologer, fysioterapeuter och för olika sjuksköterskeutbildningar.

Vill du veta mer om VKV:s utbildningar?
Kontakta Sara Sanzén, mejla sara.sanzen@vgregion.se  eller ring på tel. 072 - 233 34 39.

Senast uppdaterad: 2020-03-24 14:42