Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Utbildning

Utbildningssal

VKV har ett uppdrag att utbilda alla anställda inom hälso- och sjukvård i Västra Götalandsregionen samt inom den tandvård som vgregionen finansierar. Basutbildningen är obligatorisk för all personal, medan metodutbildningen är för de som ska börja ställa frågor om våld.

Basutbildningen kan genomföras på två olika sätt: antingen genom en halvdags föreläsning som hålls av VKV (digital live-sänd webbutbildning under 2020 och våren 2021) eller en webbaserad utbildning från NCK som du kan göra när du vill. Utbildningarna är gratis.

VKV:s basutbildning

Under resten av 2020 och våren 2021 kommer VKV:s bas- och metodutbildningar hållas digitalt med live-sändning via webben. 

Basutbildningar finns vid följande tillfällen:

22 oktober kl. 9.00 - 12.00 - anmälan 22 oktober

11 februari kl. 9.00-12.00 - anmälan 11 februari

14 april kl. 9.00-12.00 - anmälan 14 april

OBS! Anmäl dig bara till ett tillfälle.

Viktigt att veta - om VKV:s webbaserade utbildningar

  • För att delta behöver du ha en dator med stabil internetuppkoppling.
  • Vi på VKV kommer att finnas tillgängliga 15 min före varje utbildningstillfälle för att hjälpa till vid frågor gällande inställningar och utrustning för utbildningen.
  • Du kan välja om du sitter enskilt eller tillsammans med flera andra i samma rum.

Mer information gällande webbutbildningarna kommer när du har anmält dig.

Vad innehåller VKV:s basutbildning?

Basutbildningen tar upp fakta om våld och våldets hälsokonsekvenser, både vad gäller barn och vuxna. Exempel på innehåll är:

  • Varför fråga om våld inom hälso- och sjukvård och tandvård?
  • Vad är våld?
  • Våldets hälsokonsekvenser för barn och vuxna.
  • Vem utsätts?
  • Vem utsätter?
  • Varför är det svårt att lämna en relation där våld förekommer?
  • Orosanmälan till socialtjänst gällande barn som far illa.

NCK:s webbutbildning

Vill du gå en basutbildning om våld i nära relationer i din egen takt, när du har möjlighet? Då finns NCK:s (Nationellt centrum för kvinnofrid) internetbaserade webbutbildning. Den består av fyra kapitel, samt ett avslutande test, och kan göras på dator, surfplatta eller mobiltelefon. Klicka här för att komma till webbutbildningen.

Föreläsningar för studenter

VKV samverkar med olika lärosäten inom regionen och föreläser bland annat för blivande läkare, socionomer, barnmorskor, psykologer, fysioterapeuter och för olika sjuksköterskeutbildningar.

Vill du veta mer om VKV:s utbildningar?

Kontakta Sara Sanzén på mejl sara.sanzen@vgregion.se eller telefon 072 - 233 34 39.

Klicka här för att komma till den specifika utbildningssidan för vårdcentraler och rehab - med information om såväl basutbildning som metodutbildning.
Senast uppdaterad: 2020-09-29 15:28