Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Fysiskt våld

Fysiskt våld är mycket mer än bara sparkar och slag. På den här sidan exemplifierar vi vad fysiskt våld kan vara.

Våld är ett brett begrepp, men många människor kopplar det främst till fysiskt våld och oftast ett slag. Fysiskt våld kan vara många olika saker, som att sparka, knuffa, bita, bränna, nypa, riva, förgifta, dra i håret eller skaka någon. Det kan också vara knytnävsslag, slag med tillhyggen, knivstick, könsstympning, stryptag och kvävningsförsök. Fysiskt våld leder i sin allvarligaste form till döden.

En person utsatt för våld i nära relationer är oftast utsatt för flera sorters våld. Fysiskt våld sker till exempel ofta i samband med olika slags psykiskt våld. Det fysiska våldet kan också ske som en del av hedersrelaterat våld och förtryck.

Barn och unga påverkas lång tid av fysiskt våld

Fysiskt våld mot barn och unga kan ge fysiska och psykiska hälsoeffekter, på kort och lång sikt. Det kan påverka hälsan ända upp i vuxen ålder. Barn kan få en mängd olika symtom: allt från ångest, oro, ont i magen eller huvudet, till försenad språkutveckling, tillväxthämning och koncentrationssvårigheter. Fysiskt våld kan också öka risken för depression, ätstörningar, alkohol- och drogmissbruk, fetma och hjärt- och kärlsjukdomar. Läs mer på: 

Barn, unga och våld

Du kan läsa mer om fysiskt våld i Socialstyrelsens handbok "Våld - Handbok om socialtjänstens och hälso- och sjukvårdens arbete med våld i nära relationer" som du hittar på deras hemsida:

Våld i nära relationer Handbok för socialtjänsten, hälso- och sjukvården och tandvården (pdf)

 

Senast uppdaterad: 2021-11-12 14:37