Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Att fråga om våld

Här finns information om att fråga om våld: varför tand-, hälso- och sjukvården ska ställa frågor om våld, hur själva frågandet kan gå till - såväl för frågor till vuxna som till barn och unga - och slutligen tips på vart du kan hänvisa våldsutsatta eller våldsutövande patienter.

Varför ställa frågor om våld?

Varför är det så viktigt att personal inom tand-, hälso- och sjukvården ställer frågor om våld? Vilken roll har personalen i att upptäcka och bemöta utsatthet? Det får du svar på i denna text.

Att fråga vuxna om våld

Att fråga efter våld möjliggör rätt diagnos och rätt behandling. Här får du råd om hur du kan ställa rutin­mässiga frågor om våld till vuxna i din verksamhet.

Att fråga barn och unga om våld

Tand-, hälso- och sjukvården har både en möjlighet och ett an­svar att fånga upp barn och unga som far illa eller riskerar att fara illa. I den här texten kan du läsa om vad du bör tänka på när du frågar barn och unga om våld.

Att hänvisa patienter vidare

Möter du patienter som är våldsutsatta eller våldsutövande och undrar vart du kan hänvisa dem vidare? Här hittar du information om ett antal stödverksamheter dit du kan hänvisa vidare. Du hittar också information om vart du som personal kan få stöd i ditt arbete med patienter som är våldsutsatta eller våldsutövande.

Senast uppdaterad: 2022-01-03 13:31