Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet
VKV

Utvecklingsprojekt - SIMBA

Sedan 2017 arbetar tre Barn- och ungdomspsykiatriska mottagningar, tre Barn- och ungdomsmedicinska mottagningar och Familjehuset Klippan i Kungälv, Ale, Stenungssund och Tjörn med att ställa rutinmässiga frågor om våld till både barn och vårdnadshavare.

Sommaren 2017 initierades ett projekt där man skulle införa rutinmässiga frågor om våld till både barn och vårdnadshavare. SIMBA är en samarbetsorganisation i mellersta Bohuslän och Ale.

Verksamheterna har fått en gemensam och fördjupad kunskap om våld i nära relationer, sexuellt våld, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld på digitala medier. Verksamheterna har i samarbete med VKV utvecklat modeller och arbetssätt för rutinmässiga frågor om våld.

Sedan april 2018 har verksamheterna rutinmässigt frågat både barn och vårdnadshavare om deras erfarenheter av våld i samband med nybesök.

Under våren 2022 färdigställdes utvärderingen av projektet.

Utvärderingen

Identifiera våldserfarenheter hos barn och unga - En utvärdering om implementering av attfråga på rutin om våld samt identifiering av våldsutsatthet inom BUP, BUM och en vårdcentral med uppdrag inom ungaspsykiska hälsa (pdf)

Vill du veta mer?

Kontakta Ann Wolmar, projektledare.
Telefon: 072-745 16 46
Mejl: ann.wolmar@vgregion.se 

VKV har även utvecklat modellen kring Frågor om våld (FOV) för att kunna användas för rutinmässiga frågor om våld till barn. Här finns de två frågemodeller som används då, i form av en bildbok som stöd till samtalet. 

Frågor om våld - Frågemodell A (PDF)
Riktar sig till barn i åldrarna 4-7 år. 

Frågor om våld - Frågemodell B (PDF)
Riktar sig till barn i åldrarna 8-12 år.

Här kan du ladda ner allt material från projektet. Eftersom utvärderingsperioden är avslutad finns nu gemensamma versioner av frågeformulären. 

Materialet för Simba

Forskning – frågor om våld till barn

VKV utvärderar SIMBA-projektet genom forskningsprojektet ”Rutinmässiga frågor om våld inom BUP, BUM och en familjemottagning – Barns, ungdomars och personals perspektiv”. Här kan du läsa mer om forskningsprojektet.

Senast uppdaterad: 2023-12-01 13:18