Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet
VKV

Utvecklingsprojekt - SIMBA

SIMBA är ett utvecklings- och samarbetsprojekt med syftet att verksamheterna ska få en gemensam och fördjupad kunskap om våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck, sexualiserat våld, våld på digitala medier, samt utveckla modeller och arbetssätt för rutinmässiga frågor om våld.

SIMBA är en samverkansorganisation i mellersta Bohuslän och Ale. Verksamheterna i projektet är tre barn- och ungdomspsykiatriska mottagningar, tre barn- och ungdomsmedicinska mottagningar samt Familjehuset Klippan på vårdcentralen Kusten i Kungälv, Ale, Stenungssund och Tjörn.

Projektet initierades under sommaren 2017 med en inventering av befintliga arbetssätt. Under hösten 2017 utarbetades ett förslag på metoder och arbetssätt för att ställa rutinmässiga frågor om våld till barn/ungdomar och vuxna. Sedan våren 2018 har frågemodellen använts i det kliniska arbetet på mottagningarna. Under det tredje projektåret, år 2020, utvärderas projektet. Utvärderingens resultat kommer att presenteras under år 2021.

Vill du veta mer?

Kontakta Ann Wolmar, projektledare, på tel. 072-745 16 46 eller ann.wolmar@vgregion.se .

VKV har även utvecklat modellen kring Frågor om våld (FOV) för att kunna användas för rutinmässiga frågor om våld till barn. Här finns de två frågemodeller som används då, i form av en bildbok som stöd till samtalet. 

Frågor om våld - Frågemodell A (PDF)
Riktar sig till barn i åldrarna 4-7 år. 

Frågor om våld - Frågemodell B (PDF)
Riktar sig till barn i åldrarna 8-12 år.

Här kan du ladda ner allt material från projektet. Eftersom utvärderingsperioden är avslutad finns nu gemensamma versioner av frågeformulären. 

Materialet för Simba

Forskning – frågor om våld till barn

VKV utvärderar SIMBA-projektet genom forskningsprojektet ”Rutinmässiga frågor om våld inom BUP, BUM och en familjemottagning – Barns, ungdomars och personals perspektiv”. Här kan du läsa mer om forskningsprojektet.
Senast uppdaterad: 2021-09-16 08:58