Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet
VKV

Utvecklingsprojekt - pappa/partner

Sedan 2020 pågår ett projekt där frågor om våld ställs till pappor/partners inom barnhälsovården i Vara, Lidköping (Guldvingen) samt Tibro. Det är barnhälsovårdssjuksköterskorna inom de tre verksamheterna som ställer frågorna om våld till pappa/partner på barnavårdscentralen vid enskilt föräldrasamtal när barnet är 3 månader.

Sedan 2017 ställs rutinmässiga frågor om våld till alla mammor inom barnhälsovården. Syftet med projektet är att implementera rutinmässiga frågor om våld även till pappor/partners som besöker barnavårdscentralerna i Vara, Lidköping (Guldvingen) och Tibro. Syftet är också att kunna identifiera barn som upplevt eller utsatts för våld samt föräldrar som utsatts för eller utövat våld.

Projektledaren har genomfört utbildning för all medverkande personal inom projektet, både om personer med vålds- och aggressionsproblematik och om frågemodellen som VKV har utvecklat. Frågor om våld ställs med frågeformuläret frågor om våld för vuxna (FOV vuxna). Till sin hjälp för att fråga pappa/partner om våld finns framtaget material i form av: rutin för handläggning, affischer, handbok om våld samt material att dela ut till pappa/partner.

Projektet har utvärderats och rapport ska vara klart till årsskiftet 2021-2022. Under 2022 planeras att påbörja en breddimplementering om att ställa rutinmässiga frågor om våld till pappa/partner inom barnhälsovården i hela Västra Götalandsregionen.

Vill du veta mer?

Vid frågor om projektet kontakta projektledare Jennie Malm Georgson. Mejl: jennie.georgson@vgregion.se Telefon: 072-184 82 33.

Senast uppdaterad: 2022-09-14 14:53