Islandsprojektet
När barn bevittnar eller utsätts för våld i familjen riskerar de att inte få ett adekvat bemötande av berörda myndigheter. De riskerar att inte få det skydd, stöd och behandling som de har behov av och rätt att få. Det är viktigt att tidiga insatser riktas till alla i familjen - förövare, våldsutsatta vuxna och barn. Därför är det viktigt att berörda myndigheter samarbetar och samverkar så tidigt som möjligt.
Efter en akut våldshändelse i en familj är det många olika samhällsinstanser som ska samarbeta på en operativ nivå. Polis, åklagare, socialtjänst, socialjour samt hälso- och sjukvård kan alla vara inblandade. Islandsprojektet startade 2015 med syftet att utveckla ett konkret och effektivt samarbete/samverkan mellan polis, åklagare, socialjour, socialtjänst samt hälso- och sjukvård. Samarbetet/samverkan fokuserades i projektet på handläggning och uppföljning på en operativ nivå vid akuta våldshändelser i familjer med barn.
Målgruppen för projektet var våldsutsatta vuxna och barn, barn som bevittnat/upplevt våld samt våldsutövare – i området SDF Askim/Frölunda/Högsbo i Göteborg och västra Göteborg.
Vill du veta mer om Islandsprojektet?
Du kan hitta information om hur Islandsprojektet varit uppbyggt, syftet och målen med projektet, medverkande verksamheter och liknande i Islandsprojektet - en beskrivning av projektets bakgrund och framtagande samt verksamheternas erfarenheter (PDF)
Du kan även bläddra igenom VKV:s powerpoint där Islandsprojektet presenteras (powerpoint)
Du kan också läsa Islandsprojektets projektplan (PDF)
Om du har frågor om Islandsprojektet kan du kontakta Carina Eliason, områdeschef på mejlen carina.eliason@vgregion.se .