Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Material för vårdcentral och rehab

Vi på VKV har som mål att det ska finnas material till stöd för dig när du ställer frågor om våld, samt att det ska finnas relevanta affischer, foldrar och dylikt riktat till dina patienter.

Stöd till dig i ditt arbete

Handbok i metoden Frågor om våld (FOV)

Vår handbok är tänkt att vara ett stöd åt dig i ditt dagliga arbete och kunna fungera som referensmaterial. Den går igenom olika typer av våld, hur det kan fungera att ställa frågor om våld till vuxna, samt anmälan och dokumentation. Handboken finns i två olika format:

Blädderblock med bildstöd

För dig som vill arbeta med bildstöd, har vi på VKV tillsammans med DART tagit fram ett blädderblock med bilder som ger stöd i att ställa frågor om våld. Den går att beställa i tryckt format.

Om du arbetar inom Västra Götalandsregionen kan du beställa via Marknadsplatsen, sök på VKV. Privata hälso- och sjukvårdsenheter kan kostnadsfritt bli kund på Marknadsplatsen och därefter beställa material. Mejla till regionhalsan.vkv.kommunikation@vgregion.se för hjälp med detta.

FOV - Frågor om våld 

FOV, Formuläret Frågor om våld, är ett formulär för patienten att fylla i, som underlag för samtal om våld och ohälsa. Det finns en FOV som riktar sig till barn och unga, och en som riktar sig till personer över 18 år. FOV:en för vuxna finns på svenska och tolv andra språk. Det finns också FOV:ar med bildstöd, i tre olika varianter: en för barn och unga, en för vuxna samt en med enklare språk för vuxna. Du kan skriva ut FOV:arna själv.

Fliken Formuläret Frågor om våld (FOV)

Patientinformation

Affischer

Affischer att sätta upp i väntrum, toaletter, undersökningsrum och så vidare. De finns i två olika storlekar, A3 och A2. De finns tillgängliga på två sätt:

  • De går att beställa i ett material som håller längre. Om du arbetar inom Västra Götalandsregionen kan du beställa via Marknadsplatsen, sök på VKV. Du som arbetar på en privat hälso- och sjukvårdsenhet och inte har tillgång till Marknadsplatsen får kontakta VKV för beställning av material. Mejla gärna till: regionhalsan.vkv.kommunikation@vgregion.se
  • De går att skriva ut på A3. Gå till fliken Material och välj rubriken Affischer om våld.

Väntrums-TV

Ett bildspel till en vänstrums-TV, om våld i nära relationer. TV:n vänder sig till den som själv utsätts för våld, den som utsätter någon för våld och den som lever i ett hem med barn som ser, hör eller utsätts för våld. Den går att ladda ner här:

Väntrums-TV: Våld i nära relationer (Powerpoint)

Foldrar

För dig som möter hela familjen så finns en folder som vänder sig till föräldrar och handlar om situationen i familjen. Om du arbetar inom Västra Götalandsregionen kan du beställa dem via Marknadsplatsen, sök på VKV. Privata hälso- och sjukvårdsenheter kan kostnadsfritt bli kund på Marknadsplatsen och därefter beställa material. Mejla till regionhalsan.vkv.kommunikation@vgregion.se för hjälp med detta.

Hjälpkort

Hjälpkort med information om vart patienter med erfarenhet av våld kan vända sig för vård och stöd. Hjälpkorten är enkla att plocka med sig och små nog för att rymmas i fickan. De är regionala och det finns en för vuxna samt en för barn och unga.

Hjälpkorten beställs: Om du arbetar inom Västra Götalandsregionen kan du beställa via Marknadsplatsen, sök på VKV. Privata hälso- och sjukvårdsenheter kan kostnadsfritt bli kund på Marknadsplatsen och därefter beställa material. Mejla till regionhalsan.vkv.kommunikation@vgregion.se för hjälp med detta.

Om du vill läsa mer om hjälpkorten och se hur de ser ut, se fliken Hjälpkort på vår sida för material.

Dokumentation

Lathund/rutin Asynja Visph

Vi på VKV får många frågor om dokumentation i olika journalmallar, men har tyvärr inte möjlighet att sätta oss in i varje system. För er som använder Asynja Visph vill vi dock rekommendera Lathund/rutin Asynja Visph - Undantag för direktåtkomst (PDF) från Asynja Visphs förvaltning.

Frågor och mer information

Saknar du någon typ av material, eller behöver du t.ex. affischer med andra formuleringar på? Kontakta gärna oss så försöker vi lösa det: Kontakt VKV .

Material

Du kan hitta ytterligare material på VKV:s flik Material. Här finns till exempel tillfälliga material, såsom anpassade affischer under Covid-19.

HÄR KAN DU BESTÄLLA MATERIAL

Om du arbetar inom Västra Götalandsregionen kan du beställa via Marknadsplatsen, sök på VKV.

Om du arbetar på en privat hälso- och sjukvårdsenhet kan du beställa material på Arkitektkopias hemsida för VKV.

Senast uppdaterad: 2024-05-15 16:16