Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet
VKV

VKV

Exempelbild tand-, hälso- och sjukvård

Tand-, hälso- och sjukvård

VKV ansvarar också för den flik på hemsidan som heter Tand-, hälso- och sjukvård. Här har vi samlat information om våld i nära relationer riktad till dig som arbetar inom tand-, hälso- och sjukvården: information om att ställa frågor om våld, olika slags våld, att anmäla och att dokumentera. Här finns både informationstexter och filmade föreläsningar.

Material i papper i olika färger.

Material

Här hittar du material som VKV skapat, till exempel frågeformulär, blanketter, handbok, affischer och hjälpkort. Du hittar också blanketten för orosanmälan och RMR:er (regionala medicinska riktlinjer) inom våld i nära relationer.

tre personen diskuterar utifrån post-it-lappar.

Utvecklingsprojekt

VKV driver utvecklingsprojekt som ska leda till förbättrade metoder och samverkan när tand-, hälso- och sjukvården möter patienter. Här finns våra projekt samlade, såväl pågående som avslutade projekt.

Två kvinnor pratar bredvid datorer på ett konferensbord.

Forskning

VKV har i uppdrag att initiera och bedriva forskning med anknytning till den kliniska verksamheten. Vi skapar, samlar och sprider information om forskning. Här kan du läsa mer om VKV:s forskning och forskare samt hitta Genväg till forskning, artiklar, rapporter och utvärderingar.

Välkommen till VKV:s startsida. På denna flik hittar du information om oss, kontaktuppgifter, material med mera. Du kan också hitta mycket av det vi ansvarar för under fliken Tand-, hälso- och sjukvårdspersonal längst till höger i huvudmenyn.

Vad är VKV?

VKV är Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer. VKV är ett kompetenscentrum som skapar, samlar och sprider kunskap. Vi är till för hälso- och sjukvården samt tandvården inom Västra Götalandsregionen.

Vad gör VKV?

VKV utbildar målgruppens 43 000 anställda inom ämnet våld i nära relationer, mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt sexuella övergrepp. Vi driver utvecklingsprojekt om metoder och samverkan som ska leda till ett bättre bemötande och bättre omhändertagande av patienter utsatta för våld i nära relationer och sexuella övergrepp. Vi utbildar studenter vid de högskoleprogram som leder fram till yrken inom vården. Vi forskar med nära anknytning till den kliniska verksamheten samt sprider forskningsresultat.

Varför finns VKV?

Det vi idag vet är att hälso- och sjukvården samt tandvården är den första instans som många söker sig till när man är utsatt för våld i nära relationer. Eftersom kunskap är en färskvara är det viktigt att hälso- och sjukvården samt tandvården ständigt utbildas och förnyar sin kunskap. Detta för att ge ett så bra bemötande och omhändertagande som möjligt. Alla människor har rätt till en god och jämlik vård, utifrån sina behov.

VKV:s nyhetsbrev

Vill du veta mer om VKV och det arbete vi gör? Då kan du registrera dig för att få VKV:s nyhetsbrev. Där sammanställer vi fyra gånger per år information om våld i nära relationer samt nyheter inom material och forskning. Klicka här för att komma till VKV:s sida om nyhetsbrev där du kan se tidigare nyhetsbrev och anmäla dig för att få kommande.

VKV på Facebook

Följ oss gärna på vår Facebook Våldinärarelationer.se . Där kan du få nyheter från oss direkt i ditt flöde på sociala medier.


Senast uppdaterad: 2022-11-10 15:02