Webbplatsen använder antigen IE11 eller teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Skip to main content

Filmer och föreläsningar - om skadedokumentation

Här har vi samlat filmer och föreläsningar om skadedokumentation. Tryck på de nedfällbara flikarna för att läsa mer information om samt spela upp filmerna och föreläsningarna.

VKV har skapat en kortare film (3,25 minuter) inom Islandsprojektet, som visar hur en skadedokumentation utförs. Syftet med filmen är att läkaren ska se filmen före mötet med utsatta barn och vuxna. Precis under filmen finns en länk till en kompletterande checklista för läkaren.

Du kan välja att slå på textning för filmen.

Tillhörande checklista för skadedokumentation

Checklista vid skadedokumentation, Islandsmodellen (PDF)

 

VKV har skapat en lite längre film (11,15 minuter) inom Islandsprojektet, om skadedokumentation. I den längre varianten finns samma filmmaterial som i den korta filmen gällande skadedokumentation, samt information om Islandsprojektet och intervjuer med polis, åklagare, socialtjänst och rättsläkare.

Du kan välja att slå på textning för filmen.

Här finns en filmad föreläsning med Anna Jinghede där hon diskuterar tandvårdens roll vid skadedokumentation. Filmen är 45 minuter och heter "Tecken på våld: orofaciala skador och icke-kliniska tecken".

Vilka skador kan uppkomma i och runt munhålan vid våld? Vilka icke-kliniska tecken kan indikera att en patient utsatts för sexuellt våld? Anna Jinghede utbildade sig först till tandläkare med specialisering i rättsodontologi. Efter det omskolade hon sig till polis och idag arbetar hon som kriminaltekniker vid Länskriminalpolisen i Örebro. Hon föreläser i kriminologi på Örebro universitet och anlitas ofta som föredragshållare i sammanhang som berör våldsutsatthet och tandvårdens roll i arbetet rörande detta.

Du kan välja att slå på textning för filmen.

 

En filmad föreläsning med fokus på traumatologi ur ett rättsmedicinskt perspektiv. Ulf Jonsson är rättsläkare och specialist i rättsmedicin. Han arbetar på rättsmedicinska avdelningen i Göteborg, en av sex rättsmedicinska avdelningar i landet, och har stor erfarenhet av att skriva rättsintyg. 28 minuter lång.

Du kan välja att slå på textning för filmen.

En filmad föreläsning med fokus på traumatologi ur ett rättsmedicinskt perspektiv. Ulf Jonsson är rättsläkare och specialist i rättsmedicin. Han arbetar på rättsmedicinska avdelningen i Göteborg, en av sex rättsmedicinska avdelningar i landet, och har stor erfarenhet av att skriva rättsintyg.

52 minuter lång. Du kan välja att slå på textning för filmen.


Senast uppdaterad: 2021-12-02 08:25