Stöd får våldsutsatta under sommaren

Foto: Colorbox

Sommaren kan vara en extra svår tid för den som är våldsutsatt. Men även om vårdinstanser och verksamheter håller semesterstängt så finns det flera möjligheter för dig som är våldsutsatt att få hjälp i sommar.


I Göteborg kan våldsutsatta kvinnor vända sig till den kommunala verksamheten Kriscentrum för kvinnor. Verksamheten finns tillgänglig dygnet runt. Men även flera ideella verksamheter och kvinnojourer i Göteborgsområdet meddelar att de kommer att hålla öppet precis som vanligt.

Terrafem Göteborg erbjuder joursamtal och stödsamtal för kvinnor med utländsk härkomst. Terrafem har öppet varje dag mellan klockan 8 och 17.

"Lika hög bemanning som vanligt"
Kvinnohuset Kassandra har planerat in personalens semester så att det alltid finns någon på plats att hjälpa.

– Det är inga som helst problem. Vi har lagt in personalens semester så att vi ska kunna ha lika hög bemanning som vanligt, säger Linda Laoufi på Kvinnohuset Kassandra.

Detsamma gäller Kvinnojouren i Göteborg och finska kvinnojouren Piilopirtti. Kvinnojouren Vändpunkten i Ale/Kungälv håller öppet även för Stenungsunds och Tjörns kvinnojourer som under vecka 27 och 32 hänvisar dit. Även Partille Kvinnojour tar emot samtal som vanligt under sommaren. 

Vad gäller RFSL:s samtalsmottagning i Göteborg kommer den att vara stängd under vecka 28 och 29. 

Vid akuta fall kan man alltid kontakta socialjouren i respektive kommun. Socialjouren ansvarar för socialtjänstens insatser vid akuta sociala problem efter kontorstid och kan även hjälpa till med råd och stöd samt skyddat boende.

Kvinnofridslinjen alltid öppen
Dessutom kan man som våldsutsatt kvinna alltid ringa till Kvinnofridslinjen som är en nationell stödtelefon dit kvinnor som utsätts för hot, våld eller sexuella övergrepp kan vända sig dygnet runt. Där finns utbildad personal med kunskap om vart man kan vända sig.

 
Text: Malin Helldner


Utskriftsversion Utskriftsversion

uiqt|wB&uitqv5pmttlvmzH{wkqitzm{}z{5ow|mjwo5{muitqv5pmttlvmzH{wkqitzm{}z{5ow|mjwo5{m