Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet
VKV

Webbaserad metodutbildning

Metodutbildningen (steg 2) riktar sig till dig som rutinmässigt ska ställa frågor om våld. För att gå metodutbildningen behöver du först ha gått basutbildningen (steg 1). Metodutbildningen handlar om att ställa frågor om våld - bland annat om bemötande, dokumentation och anmälningsplikt.

Live-sänd metodutbildning eller webbaserad metodutbildning 

Metodutbildningen för att ställa frågor om våld till vuxna finns både som en webbaserad utbildning som du kan gå i din takt, när du vill (som du kan läsa om på denna sida) och som live-sänd metodutbildning med föreläsare på vissa dagar.

Om du ska gå en metodutbildning för att ställa frågor om våld till barn så finns den endast som live-sänd metodutbildning.

Vem ska gå en metodutbildning?

Metodutbildningen riktar sig till dig som gör hälso- och sjukvårdsbedömningar i möte med patienter. För att gå en metodutbildning behöver du först ha gått basutbildningen (steg 1) och er verksamhet behöver ha beslutat att börja ställa frågor på rutin. VKV:s metodutbildningar är kostnadsfria.

Vad ingår i metodutbildningen?

Metodutbildningen handlar om att ställa frågor om våld på rutin och hur detta går till. Utbildningen innehåller:

 • Förberedelser inför samtalet.
 • Hur du kan inleda samtalet.
 • Hur du kan använda Formuläret Frågor om våld (FOV).

 • Hur du kan följa upp de svar du får samt hänvisa vidare, dokumentera och eventuellt anmäla.

Du hittar den webbaserade utbildningen i Lärportalen

För att hitta den helt webbaserade utbildningen behöver du logga in i Lärtportalen och söka fram utbildningen. Följ dessa två steg:

 1. Öppna Lärportalen och logga in:
  Om du har ett VGR-ID så loggar du in med ditt VGR ID.
  Om du inte har ett VGR-ID:
  - Tryck på knappen "logga in annat konto".
  - Tryck på knappen "skapa konto" (till höger på dataskärmen).
  - Fyll i uppgifterna (använd din jobbmejladress som användarnamn).
  - Tryck på knappen ”skapa konto”. Det kan ta någon minut innan ditt konto är skapat.
  - Tryck på knappen "logga in som gäst".
 2. När du är inloggad: Tryck på "Utbudskatalog" (längst upp) och sök på "VKV". Där syns alla VKV:s utbildningar - denna webbaserade utbildning heter "Metodutbildning frågor om våld till vuxna: tand-, hälso- och sjukvårdspersonal" och det står "webbaserad utbildning" först i ingressen. Du kan också se i anmälningsinformationen att det står "Form: Nätbaserad".

VILL DU VETA MER OM VKV:S UTBILDNINGAR?

Vid frågor om utbildningen, kontakta Disa Hansson på mejl disa.hansson@vgregion.se eller telefon 070 - 060 03 96.

Frågestunder

VKV erbjuder under hösten 2021 frågestunder för dig som gått någon av våra utbildningar och vill ställa frågor eller har funderingar som dykt upp längs vägen. Här kan du läsa mer om datum och anmälan till frågestunderna.
Senast uppdaterad: 2021-09-14 08:36