Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Metodutbildning

Metodutbildningen (steg 2) riktar sig till dig som rutinmässigt ska ställa frågor om våld. För att gå metodutbildningen behöver du först ha gått basutbildningen (steg1). Metodutbildningen handlar om att ställa frågor om våld till vuxna - bland annat om bemötande, dokumentation och anmälningsplikt.

Metodutbildningen riktar sig till dig som gör hälso- och sjukvårdsbedömningar i möte med patienter. För att anmäla dig till metodutbildningen behöver er verksamhet först ha beslutat att börja ställa frågor på rutin. Metodutbildningen är kostnadsfri.

Vad ingår i metodutbildningen?

Metodutbildningen handlar om att ställa frågor om våld på rutin och hur detta går till. Vi går igenom:

  • Förberedelser inför samtalet.
  • Hur du kan inleda samtalet.
  • Hur du kan använda Formuläret Frågor om våld (FOV).
  • Hur du kan följa upp de svar du får samt hänvisa vidare, dokumentera och eventuellt anmäla.

Datum våren 2021

På grund av Covid-19 har VKV beslutat att hålla digitala metodutbildningar under våren 2021 samt att från och med mars öppna upp metodutbildningarna för alla verksamheter. Utbildningarna hålls digitalt med en live-sänd webbutbildning som ges vid datumen nedan.

Datum för metodutbildningen

18 mars kl. 9.00-12.00 - anmälan 18 mars

15 april kl. 9.00-12.00 - anmälan 15 april

5 maj kl. 13.00-16.00 - anmälan 5 maj

27 maj kl. 9.00-12.00 - anmälan 27 maj

OBS! Alla tillfällen innehåller samma utbildning, så du behöver bara anmäla dig till ett tillfälle. 

Viktigt att veta om VKV:s webbaserade utbildningar

  • För att delta behöver du ha en dator med stabil internetuppkoppling.
  • Vi på VKV kommer att finnas tillgängliga 10 min före varje utbildningstillfälle för att testa ljud och bild.
  • Du kan välja om du sitter enskilt eller tillsammans med flera andra i samma rum.

Mer information gällande webbutbildningarna kommer när du har anmält dig, via mejlutskick.

Förberedelser inför metodutbildningen

Förbered dig inför metodutbildningen genom att skriva ut Frågor om våld, FOV (PDF) och skaffa ett exemplar av Handbok om våld. Du kan antingen beställa ett tryckt exempelar av handboken (se länkar nedan) eller skriva ut Handbok om våld i nära relationer (PDF).

För att beställa handboken: Om du arbetar inom Västra Götalandsregionen kan du beställa handboken via Marknadsplatsen, sök på VKV eller använd artikelnr VGR14815. Om du arbetar på en privat hälso- och sjukvårdsenhet kan du beställa material på Arkitektkopias hemsida för VKV.

Vill du veta mer om VKV:s utbildningar?

Vid frågor om utbildningen, kontakta Disa Hansson på mejl disa.hansson@vgregion.se eller telefon 070 - 060 03 96.

Handbok om våld

Vår Handbok om våld är ryggraden i våra utbildningar, och innehåller en pedagogisk genomgång av olika typer av våld, handfasta råd för att ställa frågor om våld och möta patienter, samt kapitel om dokumentation och anmälan. Den riktar sig till alla yrkesgrupper inom tand-, hälso-och sjukvården.

FOV (Frågor om våld)

Här kan du se FOV:en (Frågor om våld) för vuxna. Den ligger till grund för arbetet med att rutinmässigt ställa frågor om våld och kommer att refereras till under metodutbildningen. Det finns också fler varianter av FOV:en på VKV:s materialsida, för andra åldersgrupper samt översatt och bildsatt.
Senast uppdaterad: 2021-02-09 08:22