Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hjälpkort

VKV har tagit fram hjälpkort med information om vart patienter med erfarenhet av våld kan vända sig för vård och stöd. Hjälpkorten är enkla att plocka med sig och små nog för att rymmas i fickan.

Det finns ett hjälpkort som riktar sig till barn och unga. Det finns också ett hjälpkort som vänder sig till vuxna - både de som varit utsatta för våld och de som utsatt någon för våld.

Dessa kan med fördel finnas både i väntrum (där materialet är synligt och visar att ni i personalen är villiga att prata om våldet) och på toaletter (där patienten kan läsa och ta med sig materialet utan att någon ser).

Hjälpkorten är regionala och eftersom de ska rymmas i fickstorlek finns inte samtliga organisationer med som hade kunnat tipsas om, utan de rymmer ett litet urval med internetadresser och telefonnummer.

Hjälpkort_barnUnga.jpg
 
Hjälpkort_vuxna.jpg

Hjälpkorten beställs via Marknadsplatsen eller Arkitektkopia

Hjälpkorten finns tyvärr inte gratis att ladda ner som PDF utan får beställas till en kostnad.

Personal inom VGR beställer materialet via Marknadsplatsen, sök på VKV eller använd artikelnumret VGR16009.

Privata vårdgivare beställer materialet hos Arkitektkopias hemsida för VKV.

Undrar du hur hjälpkorten ser ut inuti?

För att visa hur hjälpkorten ser ut inuti och vilka kontaktuppgifter som finns med i dem har vi skapat PDF-filer med bilder på hjälpkortens alla sidor. Dessa är inte tänkta att skrivas ut och användas, utan är till för att ge mer information till den som funderar på att beställa hjälpkorten.

Hjälpkorten som VKV har tagit fram finns tyvärr bara på svenska. Kvinnofridslinjen har dock skapat telefonkort som översatts till en mängd olika språk. Där står Kvinnofridslinjens nummer och "Stödtelefon för dig som upplevt hot, våld eller sexuella övergrepp". Deras material beställs kostnadsfritt på:

Kvinnofridslinjens hemsida: beställ material

Senast uppdaterad: 2021-03-29 11:55