Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Riskfaktorer hos vårdnadshavare

Vårdnadshavare har en central roll i barns utveckling och deras förmåga att tillgodose barnets behov är avgörande för om ett barn far illa eller riskerar att fara illa.

Riskfaktorer hos vårdnadshavare som ökar risken för att barn och unga far illa är omognad, våldsbenägenhet, svår uppväxt, missbruk, kriminalitet, stress, psykisk sjukdom, funktionsvariation, hedersnormer eller annan begränsning i förälderns kapacitet och personliga egenskaper.

Att som vårdnadshavare inte förstå barns utvecklingsfaser kan leda till bristande omsorgsförmåga. Vårdnadshavaren kanske exempelvis upplever en åldersadekvat känslomässig reaktion hos barnet som irriterande och besvärlig, vilket ökar risken för våld. Plötsliga negativa händelser kan också öka risken för att barn och unga far illa. Akut stress, familjeförändring, återfall i missbruk, plötslig försämring av sjukdom och ekonomisk stress är exempel på sådana negativa händelser.

Multiutsatta barn och unga är de som utsätts för flera olika former av våld parallellt. Forskning visar att de främsta riskfaktorerna för multiutsatthet hos barn och unga är relaterade till någon form av svårighet eller problembeteende hos de vuxna i familjen. Det innebär att verksamheter som kommer i kontakt med vuxna med ovanstående riskfaktorer behöver uppmärksamma föräldraskapet och den risk som finns för att barnen utsätts för våld. Detsamma gäller för verksamheter som kommer i kontakt med barn och unga som är anhöriga till någon av de ovan nämnda grupperna.

Senast uppdaterad: 2021-01-05 15:22