Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Enskilda samtal med barn och unga

Nedan kan du läsa om vikten av att samtala ensam med barn och unga när frågor om våld ställs, hur du kan göra om tolk behövs och vad förälder/vårdnadshavare kan göra under tiden.

Inom tand-, hälso- och sjukvården finns inte alltid möjligheten att träffa de mindre barnen i enskilda samtal och det kan därför kännas svårt att ställa frågor om våldsutsatthet di­rekt till barn. Det finns dock en stor risk att barn som ut­sätts för försummelse, våld och övergrepp inte upptäcks om inte frågorna ställs. Barn och unga berättar oftast inte om egna erfarenheter av våld och utsatthet i familjen om förälder/vårdnadshavare är närvarande. Träffa därför alltid barnet enskilt när frågor om våld ställs.

Om tolk behöver användas, använd en auktoriserad telefontolk (gärna SRHR-utbildad, SRHR står för Sexuell Reproduktiv Hälsa och Rättigheter). Låt aldrig föräldrar eller andra släktingar tolka vid frågor om våld.

Föräldrar/vårdnadshavare kan fylla i formuläret Frågor om våld (FOV) för vuxna en­skilt. Det kan ske utan närvarande personal, men det bästa är om det går att sitta avskilt var och en för sig. Formulären lämnas sedan till personal (vilken personal kan ni bestämma på er verksamhet) och svaren följs upp via telefon efter att familjen har lämnat verksamheten.

Senast uppdaterad: 2021-01-05 15:19