Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Tandvård

Det är viktigt att tandvården är uppmärksam på kliniska tecken som kan tyda på att en patient har varit utsatt för våld. Det kan röra sig om fysiska skador mot huvud, hals och ansikte samt tandskador. Men även tandvårdsrädsla, omfattande kariesangrepp eller att patienten uteblir från behandling.

Tandvården kan göra en viktig insats i arbetet med våldsutsatta patienter och deras barn genom att medverka till tidig upptäckt, behandling och dokumentation av skador. Att utsättas för våld, sexuella övergrepp, försummelse eller att ha bevittnat/upplevt våld mot närstående under barndomen kan ge allvarliga konsekvenser. Det är därför viktigt att det finns kunskap om våld och rutiner för hur personalen ställer frågor till patienter och hur svaren hanteras.

Genväg till forskning är ett forskningsbaserat faktablad som ges ut av VKV. Särskilt aktuellt för tandvården är nummer sju i serien:

Den våldsutsatta patienten i tandvården, Genväg till forskning (PDF)

Folktandvården har tidigare medverkat i ett projekt om frågor om våld, Christina-projektet. Du kan läsa mer om Christina-projektet på fliken Äldre utvecklingsprojekt, under rubriken Christina-projektet.

NCK (Nationellt centrum för kvinnofrid) har tagit fram en text med tillhörande film om Ttndvårdens ansvar för patienter utsatta för våld.

Text och film Tandvårdens ansvar för patienter utsatta för våld

Senast uppdaterad: 2021-01-05 15:26