Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Våld mot gravida

Det är inte ovanligt att mäns våld mot kvinnor kan debutera under kvinnans graviditet eller om våld förekommit innan graviditeten kan våldets stegras när kvinnan är gravid.

I undersökningar som gjorts i Sverige och utomlands med gravida kvinnor visar att många gravida kvinnor blivit knuffade, slängda, skallade, släpade, boxade och sparkade i magen av de män de väntade barn tillsammans med. Sår på kroppen, avslitet hår, illamående och kräkningar var vanliga följder av våldet de utsattes för. De direkta fysiska skador som våldet kan leda till för den gravida kvinnan är desamma som för icke gravida.

Specifikt för den gravida kvinnan är dessutom missfall, att moderkakan lossnar och en för tidig vattenavgång. Vad man vet är att kvinnor som utsätts för sexuellt våld löper en ökad risk att få underlivsinfektioner, vilket i sin tur ökar risken för alltför tidiga sammandragningar, vattenavgång och en för tidig förlossning. För barnet kan för tidig förlossning innebära omogenhetsproblem och i värsta fall kan det leda till att barnet dör. Till följd av slag mot livmodern finns det också beskrivningar av hjärnblödning och frakturer hos barn.

Låg födelsevikt är den enskilt viktigaste riskfaktorn när det gäller hot mot barnets hälsa under det första levnadsåret.

Ännu en allvarlig konsekvens av våldet, för både barnets och moderns del, är att så mycket av mammans kraft och energi går åt till att parera våldet och att överleva. Moderns stress och i många fall depression innebär att samspelet med barnet störs vilket påverkar barnets utveckling negativt både emotionellt och vad det gäller färdigheter.

Det är otroligt viktigt att hälso- och sjukvården fångar upp denna målgrupp genom att ställa frågor om våld under graviditeten.

Läs mer:

Genväg till forskning nr 3 Att ställa frågor om våld till gravida kvinnor - en genomgång av internationell forskning

Senast uppdaterad: 2018-08-14 15:40