Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Domstolsverket

 

Domstolens uppgift är att avgöra rättsliga frågor och domstolarna dömer efter de lagar som riksdagen beslutar. Domstolen kan också ge allmänna upplysningar som till exempel hur man fyller i en stämningsansökan och allmänt beskriva hur en rättegång går till.

Den som är brottsutsatt har i många fall rätt till ett juridiskt ombud, ett så kallat målsägandebiträde, som juridiskt och personligt stöd. Åklagaren som leder brottsutredningen ansöker om detta till tingsrätten, som beslutar om målsägandebiträde. Den som är brottsmisstänkt har rätt till offentlig försvarare i vissa fall. Den misstänkte ska då kontakta åklagaren som väcker frågan hos domstolen.

Vill du veta hur en rättegång går till? Kolla in Rättegångsskolan.

 Visste du att?

Fridskränkning är benämningen på ett brott som består av upprepad kränkning av en närstående person. Brottet rubriceras kvinnofridskränkning när målsägaren är nuvarande eller före detta hustru eller kvinnlig sambo. Lagen kan till exempel tillämpas på återkommande misshandel inom ett förhållande. Syftet med lagstiftningen om fridskränkning är att kunna döma fall av systematisk kränkning. Sådana fall kan omfatta ett flertal handlingar som var och en för sig har ett lågt straffvärde. 

Senast uppdaterad: 2018-05-16 11:32