Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Åklagarmyndigheten

Åklagarens uppgift är att leda brottsutredningar, besluta om åtal ska väckas och föra talan i domstol. Det är åklagaren som beslutar om besöksförbud. Åklagaren utreder brott i samarbete med polisen. Åklagaren kan då ha kontakt med brottsmisstänkta, brottsoffer och vittnen. När brottsutredningen (förundersökningen) är klar bedömer åklagaren om det finns tillräckliga bevis för att väcka åtal i domstol.

När det kommer till brott som inte innebär höga straff och den misstänkte erkänner kan åklagaren själv utdöma böter, så kallat strafföreläggande. Då blir det ingen rättegång. I andra fall väcks åtal och det blir rättegång i domstol. Åklagaren ska då bevisa att den åtalade begått brottet genom att utfråga den misstänkte, vittnen och experter.

Till Åklagarmyndighetens hemsida

 

 Visste du att... 

Åklagarmyndigheten har ett utvecklingscentrum i Göteborg som arbetar med utveckling av lagar och metoder inom våld i nära relationer. De inriktar sig på olika våldsbrott som fridskränkning, ofredande och olaga hot, sexualbrott och könsstympning.

Utvecklingscentrum Göteborg

 

Senast uppdaterad: 2018-05-16 11:29