Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Barn som bevittnat våld

Barnens närvaro vid våld mot mamma

Jag hade gått och lagt mig i mammas säng, mamma låg bredvid. Jag vaknade av att pappa kom in i rummet och började slå på mamma. Jag var vaken länge men vågade inte röra mig. Jag låg nog så i flera timmar, mamma var alldeles tyst och grät, jag hatar pappa. /Casper 9 år

Många föräldrar har en föreställning om att barnen inte har sett eller hört det våld som förekommit, de förklarar det med att barnen sov eller att de var i ett annat rum. Erfarenheten och forskningen visar att de flesta barn har varit närvarande när våldet inträffat.

En svensk studie, gjord av Margareta Hydén (1994), visade att av 141 polisanmälda fall och förundersökningsprotokoll av våld mot kvinnor i nära relationer angavs det att barnen hade varit närvarande i ca 70 % av fallen. I 67 procent av fallen där barnen varit närvarande hade de sett hur modern blivit allvarligt slagen. I 35 procent av dessa fall hade de hört hur modern blivit allvarligt verbalt hotad. I ytterligare 25 procent av fallen hade barnen sett hur modern blivit slagen med tillhygge eller annat vapen. I en annan studie av mammor och barn på kvinnojourer i Göteborg uppgav mammorna att 95 % av barnen befunnit sig i bostaden och 77 % var i samma rum när våldet inträffade. (Almqvist & Broberg 2004).

Senast uppdaterad: 2018-05-16 12:10