Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Skakvåld

Abusive Head Injury

Det finns många orsaker till att våldsutsatta spädbarn inte uppmärksammas. Både allmänheten och vårdpersonal har svårt att ta till sig att spädbarn kan bli utsatta för våld av sina anhöriga. Orsaker som förutfattade meningar om vem som använder våld kan ligga till grund. Social stigmatisering som arbetslöshet, kriminalitet och drogmissbruk har visat sig vara mindre framträdande vid våld mot spädbarn.

Antalet fall av barn med livshotande skador till följd av ”Abusive Head Injury (AHI), tidigare benämnt som ”Shaken Baby Syndrome”, beräknas i Sverige till 15 barn per år. (Jansson, m.fl. 2011). Ett spädbarns hjärna är mjuk som gelé. Om babyn skakas kraftigt uppstår ett sprickmönster i hjärnan och blodkärlen slits av. Syrebrist uppstår, hjärnan svullnar och babyn slutar att skrika. Åtta sekunders kraftiga skakningar räcker för dessa skador att uppstå. 85 procent av barnen överlever men skadorna de får gör att de flesta har stora vårdbehov för resten av sina liv. Skadorna kan vara svåra synfel eller blindhet, mentala och fysiska handikapp, motoriska svårigheter eller förseningar och olika krampsjukdomar.

Internationella studier visar att information via mödravårds- och barnavårdscentraler till blivande och nyblivna föräldrar om riskerna med att skaka ett litet barn motverkar Abusive Head Injury.

Senast uppdaterad: 2018-12-14 09:02