Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

BHV

Genom att ställa rutinmässiga frågor om våld till föräldrar har BHV-personalen en unik möjlighet att uppmärksamma barn som utsätts för våld.

Att utsättas för våld, sexuella övergrepp, försummelse eller att ha bevittnat/upplevt våld mot närstående under barndomen kan ge allvarliga konsekvenser. Det kan påverka barnets psykiska och fysiska hälsa och utveckling. Det finns ett starkt samband mellan utsatthet under barndomen och ohälsa senare i vuxenlivet.

Att som barn ha bevittnat/upplevt våld mot en närstående innebär också att det finns en stark riskfaktor för att barnet själv kan utsättas för direkt fysiskt våld av en vuxen.

Metoden att ställa rutinmässiga frågor om våld implementerades under 2015-2017 och nu ställer alla VG-regionens BHV-mottagningar rutinmässigt frågor om våld till alla mammor de möter. Läs mer om detta under Christina-projektet.

Ytterligare material för BHV finns på marknadsplatsen:

Affisch, i formatet A2 att ha i väntrum, VGR5688.

Föräldrafolder på olika språk:

Föräldrarfolder - Arabiska - VGR5561 

Föräldrarfolder - Pashtu - VGR5562 

Föräldrarfolder - Persiska - VGR5563 

Föräldrarfolder - Albanska - VGR5564 

Föräldrarfolder - Bosniska, kroatiska, serbiska - VGR5565 

Föräldrarfolder - Engelska - VGR5566 

Föräldrarfolder - Finska - VGR5567 

Föräldrarfolder - Polska - VGR5568 

Föräldrarfolder - Somaliska - VGR5569 

Föräldrarfolder - Svenska - VGR5570 

VKV har tagit fram en "Genväg till forskning: barn som upplever våld – konsekvenser för välmående och hälsa", författad av Tove Corneliussen. 

Senast uppdaterad: 2020-08-31 10:38