Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Stöd för personal inom tand-, hälso- och sjukvården

Undrar du vart du som jobbar inom tand-, hälso- och sjukvården kan vända dig för att få stöd i ditt arbete med patienter som är våldsutsatta eller våldsutövande? Här har vi på VKV samlat ett par organisationer som du kan vända dig till och kortfattat förklarat vilken hjälp du kan få där.

Kvinnofridslinjen (020-50 50 50) är en nationell stödtelefon. Du som är yrkesverksam kan konsultera Kvinnofridslinjen och beställa informationsmaterial kostnadsfritt på flera språk som du kan sprida på din arbetsplats.

Hedersfortryck.se är hemsidan för Nationellt kompetensteam för hedersrelaterat våld och förtryck, telefon 010-223 57 60. Här hittar du som yrkesverksam information om hur du kan arbeta inom din verksamhet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Länsstyrelsen i Östergötland driver en nationell stödtelefon för yrkesverksamma i dessa frågor.

Polisen har information på sin hemsida om brott i nära relationer och kan även konsulteras i frågor om brott mot våldsutsatta och barn.

Socialtjänsten kan konsulteras avidentifierat i ärenden som rör oro för barn som far illa. Se information på kommunernas hemsida.

VGR:s barnskyddsteam erbjuder konsultation och rådgivning i ärenden som rör barn som far illa till hälso- och sjukvårdsanställda inom Västra Götalandsregionen.

Barnahus finns i Fyrbodal, Göteborg, Skaraborg och Älvsborg. Barnahus är ett hus där socialtjänst, polis, åklagare samt hälso- och sjukvård samarbetar när det finns misstanke om att barn utsatts för våld och övergrepp.

NMT: Nationellt metodstöd mot prostitution och trafficking (https://www.nmtsverige.se/) vänder sig till yrkesverksamma och ideella. De ger operativt metodstöd till alla kommuner, myndigheter och frivilligorganisationer i ärenden som rör prostitution och alla former av människohandel. Det finns både ett nationellt nummer och regionkoordinatorer att ringa.

Utväg Skaraborg och Utväg Södra Älvsborg erbjuder konsultation för personal och utbildningsinsatser inom respektive geografiskt område.

Enheten mot våld i nära relationer erbjuder konsultation för personal i Trollhättan, Vänersborg och Lilla Edet, Åmål, Mellerud, Färgelanda, Dals-Ed och Bengtsfors.

Senast uppdaterad: 2020-06-29 08:47