Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Att fråga vuxna om våld

På den här fliken och dess underflikar får du råd om hur du kan ställa rutinmässiga frågor om våld till vuxna i din verksamhet. Erfarenhet av våld är vanligt hos patienter, så att ställa frågor om våld möjliggör i större utsträckning rätt diagnos, stöd och behandling.

Frågor om våld (FOV)

För att ställa frågor om våld till vuxna har vi på VKV tagit fram for­muläret Frågor om våld (FOV) som består av sju frågor. Det finns även ett frågeformulär om våld som vänder sig till barn och unga (FOV-U). Till FOV och FOV-U finns framtaget bildstöd som kan underlätta för patienter med språksvårigheter och/eller kognitiv funktionsnedsättning. FOV finns översatt till tolv språk.

Du hittar alla FOV:ar på fliken Formuläret Frågor om våld (FOV).

Här hittar du en RMR (regional medicinsk riktlinje) för Våld i nära relationer - indikationer och handläggning, RMR (PDF)

Ramar för att ställa frågor om våld

Hur frågor om våld ställs är avgörande för om patienten berättar om våldsutsatthet. Här kan du läsa om att träffa patienter enskilt, att berätta om ramarna kring FOV:en och sådant som är viktigt att tänka på i mötet.
Senast uppdaterad: 2021-01-05 15:18