Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Att fråga barn och unga om våld

Tand-, hälso- och sjukvården har både en möjlighet och ett ansvar att fånga upp barn och unga som far illa eller riskerar att fara illa. För att samtala med barn om våld behöver du som vårdgivare vara en trygg vuxen som tydligt tar ansvar för samtalet. Det är också viktigt att ha respekt för den utsatthet som det kan innebära för barnet att berätta om våldet.

På den här fliken och dess underflikar kan du läsa om vad du bör tänka på när du frågar barn och unga om våld – till exempel huruvida andra vuxna ska närvara, hur informationen anpassas efter barnets ålder och vilka åtgärder som kan behövas efteråt.

Mer information om samtal med barn om våld finns i vår handbok. Där kan du också läsa fler exempel på hur frågorna kan ställas och förslag på uppföljning beroende på vilken våldsutsatthet barnet har upplevt.

FOV-U med bildstöd
För att ställa frågor om våld till barn och unga har vi på VKV tagit fram ett frågefor­mulär kallat Frågor om våld – unga (FOV-U). Till förälder/vårdnadshavare används FOV, du finner båda frågeformulären här Frågor om våld (FOV).

På samma flik hittar du även ett bildstöd till FOV:arna. Det är bra att använda i samtal med barn, för en bättre kommunikation med större möjlighet för barnet att uttrycka sig.

Senast uppdaterad: 2020-06-29 12:02