Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Filmer och föreläsningar - om skadedokumentation

Här har vi samlat filmer och föreläsningar om skadedokumentation. Tryck på de nedfällbara flikarna för att läsa mer information om samt spela upp filmerna och föreläsningarna.

Nedan finns två filmer om skadedokumentation samt en tillhörande checklista, som tagits fram av VKV inom Islandsprojektet.

Den kortare filmen om skadedokumentation
Det finns en kortare film (3,25 minuter) som visar hur en skadedokumentation utförs. Syftet med filmen är att läkaren ska se filmen före mötet med utsatta barn och vuxna. Precis under filmen finns en länk till en kompletterande checklista för läkaren. 

Tryck här för att se den kortare filmen

Tryck här för att öppna den tillhörande checklistan. 

Den längre filmen om skadedokumentation
Det finns även en längre film (11,15 minuter) som är skapad inom Islandsprojektet. I den längre varianten finns samma filmmaterial som i den korta filmen gällande skadedokumentation, samt information om Islandsprojektet och intervjuer med polis, åklagare, socialtjänst och rättsläkare. 

Tryck här för att se den längre filmen.

Här finns en filmad föreläsning med Anna Jinghede där hon diskuterar tandvårdens roll vid skadedokumentation.

Vilka skador kan uppkomma i och runt munhålan vid våld? Vilka icke-kliniska tecken kan indikera att en patient utsatts för sexuellt våld? Anna Jinghede utbildade sig först till tandläkare med specialisering i rättsodontologi. Efter det omskolade hon sig till polis och idag arbetar hon som kriminaltekniker vid Länskriminalpolisen i Örebro. Hon föreläser i kriminologi på Örebro universitet och anlitas ofta som föredragshållare i sammanhang som berör våldsutsatthet och tandvårdens roll i arbetet rörande detta. 

Filmen är 45 minuter och heter "Tecken på våld: orofaciala skador och icke-kliniska tecken". Tryck här för att se filmen.

Hur skriver jag bra journalanteckningar som underlag för rättsintyg? Ulf Jonsson föreläser om skadedokumentation och beskrivning av olika skadetyper, sjukvårdens roll i rättskedjan, sjukvårdens skyldigheter vid förundersökning, aktuell lagstiftning samt besvarar frågan "vad är ett rättsintyg?".

Ulf Jonsson är rättsläkare och specialist i rättsmedicin. Han arbetar på rättsmedicinska avdelningen i Göteborg, en av sex rättsmedicinska avdelningar i landet, och har stor erfarenhet av att skriva rättsintyg. Nedan finns länkar till två av hans föreläsningar:

Ulf Jonsson: Traumatologi ur ett rättsmedicinskt perspektiv 28 minuter

Ulf Jonsson: Lagstiftning kring rättsintyg 52 minuter

Senast uppdaterad: 2020-03-30 15:45