Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Höj din uppmärksamhet inför sommarlovet – Västra Götalands län mobiliserar mot hedersrelaterat våld

Barn med långt hår som gungar upp mot himlen.

För många barn och unga innebär sommarlovet en härlig ledighet. Tyvärr gäller detta inte för alla. Det finns de som riskerar att bli bortförda för eventuellt tvångsgifte eller könsstympning. Du som möter barn och unga i ditt arbete behöver därför vara extra lyhörd inför sommarlovet.

Göteborgs Stad arbetar kontinuerligt för att förhindra att barn och unga förs ut ur landet utifrån en hedersrelaterad problematik. Inför de längre skolloven vet vi att risken för bortförande ökar - därav är det viktigt att höja medarbetarnas uppmärksamhet på detta.

Bred samverkan

Mobiliseringen inför sommarlovet 2019 görs på bred front i samverkan med Länsstyrelsen i Västra Götalands län, i länets samtliga kommuner.

På Landvetter flygplats finns sedan tidigare en samverkan med Swedavia, som har hand om säkerhetskontrollerna och med Gränspolisen.

Anmäl till socialtjänsten

Kom ihåg skyldigheten att vid misstanke eller kännedom om att ett barn far illa genast göra en anmälan till socialtjänsten (Socialtjänstlagen 14 kap. 1 §).

Polisanmälan

Kvinnlig könsstympning och tvångsgifte är brottsliga handlingar, även redan på planeringsstadiet. Vid misstanke om brott gör en polisanmälan, telefonnummer 114 14. Är situationen akut ring istället 112.

Stödtelefon för yrkesverksamma

För råd och vägledning kan du ringa det Nationella kompetensteamets stödtelefon på tel. 010-223 57 60.

Webbutbildning för yrkesverksamma

Vill du lära dig mer om hedersrelaterat våld? Migrationsverket har, med stöd från Länsstyrelsen Östergötland, tagit fram en kostnadsfri webbutbildning. Du hittar den här: www.hedersfortryck.se/yrkesverksamma/webbutbildning-om-hedersrelaterat-vald-och-fortryck/ 

Informationsfilmer för yrkesverksamma

www.hedersfortryck.se finns information för såväl yrkesverksamma som utsatta. Bland annat har Nationella kompetensteamet tagit fram informationsfilmerna nedan. De riktar sig till dig som yrkesverksam.

http://www.hedersfortryck.se/lansstyrelsen-ostergotland/informationskampanjer/informationsfilmer/informationsfilm-konsstympning-till-yrkesverksamma/ 

http://www.hedersfortryck.se/lansstyrelsen-ostergotland/informationskampanjer/informationsfilmer/informationsfilm-lagstiftning-tvangsaktenskap-till-yrkesverksamma/ 

http://www.hedersfortryck.se/lansstyrelsen-ostergotland/informationskampanjer/informationsfilmer/kontrollerad-overvakad-bortgift-om-hedersrelaterat-vald-och-fortryck/ 

Könsstympningspass

Länsstyrelsen i Östergötland har tagit fram ett könsstympningspass som ett verktyg i det förebyggande arbetet. Föräldrar erbjuds att ta med sig passet i samband med en resa utomlands. Könsstympningspasset kan användas som ett informationsdokument och som ett stöd i att stå emot eventuella påtryckningar från släkt och övrigt nätverk som förespråkar sedvänjan. Läs mer här: https://www.lansstyrelsen.se/ostergotland/om-lansstyrelsen-i-ostergotland/nyheter-och-press/nyheter---ostergotland/2018-06-14-nytt-informationsverktyg-mot-konsstympning.html 

Information till barn och unga

Nationella kompetensteamet har utvecklat informationsmaterial som riktar sig till barn och unga. I länkarna nedan hittar du affischer att skriva ut och sätta upp på platser där målgruppen rör sig. Du hittar också länkar till kortfilmer som du till exempel kan visa i klassrummet eller dela på fritidsgårdens konton i sociala medier.

Affischer att skriva ut:

http://www.hedersfortryck.se/publikationer/affisch-om-lagen-riktad-till-barn-och-unga-oversatt-till-tio-sprak/ 

http://www.hedersfortryck.se/publikationer/affisch-att-ansla-i-skolan/ 

http://www.hedersfortryck.se/publikationer/affisch-ungdomar/ 
 

Kortfilmer:

http://www.hedersfortryck.se/nya-filmer-for-sociala-medier/ 

http://www.hedersfortryck.se/orolig-for-en-kompis/ ,här hittar du såväl affischer som kortfilmer du kan använda. 

Har du frågor om Göteborgs Stads arbete kontakta Katarina Idegård, samordnare mot hedersrelaterat våld: telefon 031-367 91 36,
e-post katarina.idegard@socialresurs.goteborg.se  


Senast uppdaterad: 2019-04-25 13:16