Kronofogden vill hjälpa kvinnor

Annikia Sydberger Norrman och Ann-Christin Svahn, Kronofogden.

Annika Sydberger Norrman och Ann-Christin Svahn är kommunikatörer på kronofogden. 

Allt fler kvinnor hamnar i skuldsättning. Kronofogden vill nu förändra detta och har med hjälp av djupintervjuer tagit fram en handlingsplan samt en särskild motkraftssnurra som ska förebygga att fler hamnar i skuldfällan.
 

Annika Sydberger Norrman och Ann-Christin Svahn jobbar båda två som kommunikatörer på Kronofogden. Det var under en närmare titt på de omdebatterade sms-lånen som myndigheten fick en signal om att många kvinnor har problem med sin ekonomi.

Sms-lån och krediter två stora faktorer
Med hjälp av SIFO har Kronofogden intervjuat kvinnor och man har då kunnat konstatera att sms-lån och krediter är två stora faktorer som leder till att många kvinnor hamnar i skuldfällan. Enligt Annika Sydberger Norrman så är skuldsättning ofta kopplat till livshändelser av olika slag.

– Det kan handla om sjukdom, dödsfall eller kanske skilsmässa som är en vanlig livshändelse som påverkar ekonomin, säger hon.

När det kommer till bodelning och skilsmässor så är kvinnor ofta mer utsatta.
Men kvinnor är samtidigt mer benägna att söka hjälp för att ta sig ur situationen. De söker mycket information samt råd och stöd på Internet.

– Kvinnor behöver ett mer konkret instrument för att ta sig ur situationen, säger Annika Sydberger Norrman.

Ska hjälpa kvinnor att hitta sina ekonomiska styrkor
Just därför har Kronofogden tagit fram en handlingsplan som handlar om hur man kan förändra sin situation samt en motkraftssnurra som beskriver hur man kan hitta sina ekonomiska styrkor och få en översikt av sin ekonomi.

– Tanken är att motkraftssnurran ska göra kvinnor bättre rustade när de till exempel går vidare efter en separation, säger Ann-Christin Svahn.

Kronofogden söker nu rikstäckande samarbetspartners för att hitta fler sätt att förändra och förhindra att kvinnor hamnar i skuldsättning. En av metoderna är en så kallad budbärarstrategi. Den går ut på att personer som jobbar nära kvinnorna, till exempel familjerådgivare och personer på kvinnojourer, ska överföra sin kunskap till de skuldsatta kvinnorna. Inte vara rädda för att fråga ”hur har du det med din ekonomi”, beskriver Annika Sydberger Norrman.

– Vi vill genom samarbetet och materialet vi tagit fram öka kunskapen hos både kvinnorna själva och de som står kvinnorna nära samt göra den mer lättillgänglig, säger Ann-Christin Svahn.


Läs mer: Kronofogdens kampanjsida.

Motkraftssnurran (PDF)


Text: Malin Helldner

 


Utskriftsversion Utskriftsversion

uiqt|wB&uitqv5pmttlvmzH{wkqitzm{}z{5ow|mjwo5{muitqv5pmttlvmzH{wkqitzm{}z{5ow|mjwo5{m