Länk till Kvinnofridslinjen, där du kan få hjälp. Eller ring direkt på tel. 020-505050

 

Kanal 24 berättar om det allra svåraste

Thor-Björn Bergman är filmaren och producenten som kände att han ville berätta sin historia. Han skrev boken Ängeln vid Hovs Hallar som kom ut 2007. Där berättar han om sin uppväxt och de övergrepp han utsatts för som liten. Erfarenheterna hade följt honom under hela livet och han kände att han ville göra något mer och samtidigt hjälpa andra. 2010 startade han Kanal 24. Där visar han filmer där han ger människor möjligheten att dela med sig av sina berättelser. Målet är att bryta tabun och hjälpa andra – både barn och vuxna som utsatts på olika sätt.

- Allt det som jag gjort har varit en sorts terapi. Jag skrev boken om min uppväxt 2007 och tänkte ”vad skönt, nu är det klart, nu kan jag lägga det här bakom mig”. Men det var inte klart, jag behövde göra mer. Eftersom jag arbetat professionellt med film kändes det självklart att förmedla berättelser med film, berättar Thor-Björn Bergman

Eftersom Thor-Björn är utbildad marknadsekonom gjorde han en marknadsundersökning innan han startade. Fanns behovet av en sajt som Kanal 24? Det visade sig att det fanns många som ville berätta och ännu fler som ville höra berättelsen.
- Jag är övertygad om att ju fler berättelser man hör, desto lättare blir det att till slut våga berätta sin egen historia. Jag får ständigt fler mejl från människor som vill berätta om vad de varit med om, så jag ser att Kanal 24 fyller ett syfte, säger Thor-Björn Bergman.

Hälso- och sjukvården har en viktig roll att spela båda för barn som lever i utsatthet och för vuxna övergreppsbarn som lever med minnena om vad de varit med om. Men tabun i samhället kring sexuella övergrepp försvårar upptäckten av utsattheten och hälso- och sjukvården är inget undantag.
- Generellt för alla som jobbar med barn och unga är att man bör ta del av så mycket information som möjligt. Ju fler människor man hör berätta, desto större är möjligheterna att kunna göra ett bra bemötande, till just den unika person man har framför sig. 100 personer har 100 olika berättelser, säger Thor-Björn Bergman

Men vägen framför Kanal 24 och Thor-Björn är inte spikrak. Finansieringen är osäker och just nu är det oklart hur det blir i framtiden. Kanal 24 har fått en tillfällig finansiering av Hugo Stenbecks Stiftelse, men någon permanent lösning finns inte.
- Jag tror att det delvis beror på att ämnet sexuella övergrepp mot barn är svårt att prata om överhuvudtaget. Men Kanal 24 ska inte bara handla om sexuella övergrepp mot barn. Jag kommer också vigda perspektivet mot andra typer av utsatthet. Konsekvenserna blir ofta de samma oavsett vad man har varit med om i barndomen, avslutar Thor-Björn Bergman

Läs mer på:
http://www.kanal24.info

Text: Daniel Cederberg


Utskriftsversion Utskriftsversion

uiqt|wB&livqmt5kmlmzjmzoH%vozmoqwv5{mlivqmt5kmlmzjmzoH%vozmoqwv5{m