Länk till Kvinnofridslinjen, där du kan få hjälp. Eller ring direkt på tel. 020-505050

Jennie Isakzon, HOPP Göteborg
Jennie Isakzon, HOPP Göteborg

HOPP hjälper vuxna utsatta

Jennie Isakzon arbetar på organisationen HOPP i Göteborg. Hon är beteendevetare och möter vuxna som utsatts för sexuella övergrepp. Det är ett svårt och krävande möte med människor som ofta har burit på en hemlighet under en stor del av deras liv.

– De undrar ofta varför ingen sa något. Varför ingen såg vad som pågick och varför ingen gjorde något för att stoppa övergreppen. En del har gått i terapi i åratal utan att övergreppen kommit på tal. De har inte fått frågan och de har heller inte själva vågat berätta vad de varit med om, säger Jennie Isakzon. 

Eftersom de allra flesta människor någon gång kommer i kontakt med vården, är det viktigt för en vårdgivare att tänka på att de som är utsatta för övergrepp kan vara besvärade av fysisk kontakt. För t.ex. en läkare som ska göra en undersökning och där man misstänker sexuella övergrepp är det viktigt att gå försiktigt fram.

– Ett sexuellt övergrepp kan vara verbalt. Men ofta är kroppen utsatt. För att patienten ska känna sig bekväm är det viktigt att hela tiden tala om vad man kommer att göra. Att fråga ”nu kommer jag känna här, är det OK?” kan vara ett sätt, säger Jennie Isakzon.

Jennie svarar också på frågor via en mailjour. Där kan alla få svar på sina frågor, även oroliga anhöriga. Ofta kan det vara ett första steg för att bearbeta det som hänt, eller vara ett steg mot hjälp för den som har en anhörig som varit utsatt.

HOPP är en relativt nystartad verksamhet i Göteborg. Därför behövs volontärer. Men det är inte bara samtalskontakter som behövs, även den med andra kompetenser kan engagera sig för HOPP:s arbete.

– Alla typer av kompetenser är välkomna. Det kan till exempel vara någon som kan ekonomi som kan bidra med sådant arbete. Det är bara att höra av sig till oss, säger Jennie Isakzon.

Text och bild: Daniel Cederberg

Fakta om HOPP

HOPP – Riksorganisationen mot sexuella övergrepp är en ideell, partipolitiskt och religiöst oberoende organisation som sedan 1999 arbetar mot sexuella övergrepp. Genom lokala HOPP-föreningar på olika platser i landet, vänder HOPP sig till män och kvinnor som varit utsatta för sexuella övergrepp och till anhöriga till utsatta.
Källa: www.hopp.org

Kontaktuppgifter till Jennie Isakzon hittar du i Hjälpguiden under 'Göteborg'. 
 

 


Utskriftsversion Utskriftsversion

uiqt|wB&livqmt5kmlmzjmzoH%vozmoqwv5{mlivqmt5kmlmzjmzoH%vozmoqwv5{m