Länk till Kvinnofridslinjen, där du kan få hjälp. Eller ring direkt på tel. 020-505050

Jens Ahlstrand

Jens Ahlstrand, polisens IT-forensiska grupp

Så skyddar du din integritet

Den nya tekniken gör det möjligt att på många sätt ha koll på en annan person.
Varje människa lämnar också en massa spår på nätet, små pusselbitar som lätt kan röja var man befinner sig. Polisens IT-forensiska grupp tipsar om hur du kan skydda dig.

Det är en kall vårmorgon och sex poliser som jobbar med IT-brott är samlade i det stora polishuset vid Ullevi i Göteborg. Tillsammans har de stött på det mesta i jobbet: fjärrstyrningsprogram som tar över en dator, spionprogram på datorn som fotar all aktivitet eller registrerar tangenttryckningar och applikationer som visar var en familjemedlem håller hus. Det finns endast en medicin mot detta, enligt Jens Ahlstrand som är chef för polisens IT-forensiska grupp:

– Ominstallera datorn och mobilen. Det är det enda sättet att garanterat ta bort den här sortens program.

Det finns ju så kallade "anti-spionprogram", funkar de?
– De hittar bara kända program och plockar bort dem, men det finns ingen 100-procentig garanti för att de känner igen allt, utvecklingen går ständigt framåt.

Hur vanligt det är, är svårt att veta. Poliserna säger att de inte stöter på den här typen av teknisk övervakning särskilt ofta i sina ärenden, men samtidigt är det inte heller något de letar eller frågar efter.

– Jag tror att det finns ett enormt mörkertal och att en massa kvinnor blir övervakade på något sätt utan att de vet om det, säger Jens Ahlstrand. Deras före detta pojkvänner gör det, men stannar kanske där och går inte vidare i något annat brott.

Byt alla lösenord
Den som varit i en kontrollerande relation bör också byta alla lösenord till sina konton – e-post, Facebook, Twitter, App-store och bank-id.

– Det är ju väldigt lätt att ge ut sitt lösenord till någon i förtroende. Om man till exempel vill att någon ska kolla ens mejl eller så. Men sen, när man kanske inte är vänner längre så har ju personen fortfarande lösenordet. Många har också samma lösenord till alla konton, säger inspektör Thomas Poppen.

Det är en historia som personalen på Kriscentrum för kvinnor känner väl igen.
– Det är vanligt att mannen har tillgång till kvinnans inloggningar, lösenord och bankdosa. Och då kan han sköta allt, skriva vadsomhelst och flytta över pengar. Det kan ju också ta ett tag innan kvinnan får ny bankdosa och nytt bankkort, och då har han hunnit rensa kontot och flyttat pengarna, säger Anette Holm, kurator på Kriscentrum för kvinnor.

Lämnar spår
Alla människor lämnar också en massa spår, mer eller mindre omedvetet. Thomas Poppen berättar att han i ett ärende skulle spåra upp ett möjligt vittne, men det enda han hade var en bild och en e-postadress.

– Med det lyckades jag hitta ett twitterkonto, och där kunde jag läsa några tweets där det stod att personen befann sig på ett glasscafé med ett speciellt namn. Jag googlade caféet och fick veta att det låg i Linköping. Sen kunde jag plocka ut exakt vem personen var och få den att vittna. Vi lämnar små spår utan att tänka på det. Det är så lätt att pussla med informationen.

Sitter verkligen en förövare på det här sättet och pusslar?
– Vissa får ju en hang-up på sitt ex och kan bli väldigt övervakande. Har du bara lite förslagenhet och kunskap så går det lätt att få reda på mycket information, säger kollegan Anders Johansson.

En sak i vardagen som kan vara bra att tänka på, är alla de program som dolt jobbar ihop med mobilens GPS. Ett löpprogram kan vara kopplat till både GPS och Facebook och visa var du haft din senaste joggingrunda. När du gör en statusuppdatering eller lägger upp en bild på något forum kan det samtidigt stå var du befinner dig. Men sådana funktioner går lätt att stänga av på mobilen.

Att tänka på
Generella tips från IT-brottsgruppen lyder: ha bra och olika lösenord till olika konton och lämna inte bort din dator eller mobil till någon – att installera ett spionprogram eller aktivera en GPS tar bara någon minut. Tänk också på vad du skriver på olika forum.

Men hur försiktig ska man behöva vara?
– Man måste givetvis tänka på vad det är för hot vi pratar om. Är det en lite svartsjuk före detta pojkvän, så kanske det räcker att man gör vissa åtgärder. Men befinner man sig i riktigt fara, måste man ju anpassa sig efter det. Då kanske man inte ens kan hålla på med Facebook och liknande, säger Jens Ahlstrand.

– Jag tycker inte att vi ska behöva begränsa flickor och kvinnors rörelsefrihet, varken i den fysiska världen eller på nätet. Men i vissa situationer måste man vara försiktig, inte för att man vill utan för att man är tvingad till det, säger Anette Holm på Kriscentrum för kvinnor.

Text och foto: Nina Frogenborn


Utskriftsversion Utskriftsversion

uiqt|wB&livqmt5kmlmzjmzoH%vozmoqwv5{mlivqmt5kmlmzjmzoH%vozmoqwv5{m