Eva-Britt Svensson

Eva-Britt Svensson. Bild: SKR

Hon blir ansiktet utåt för kvinnojourerna


Eva-Britt Svensson, tidigare EU-parlamentariker och själv drabbad av våldet, blir den första ambassadören för SKR.

 
Eva-Britt Svensson utsågs till ambassadör under årsmötet för SKR, Sveriges Kvinno- och Tjejjourers riksförbund, den 21-22 april i Stockholm.

Jämställdhetsfrågor och våld mot kvinnor har engagerat henne länge.

- Jag blev väldigt glad, säger Eva-Britt Svensson om utmärkelsen. Jag har själv blivit räddad till livet av en kvinnojour. Sedan dess har jag jobbat mycket med våld i nära relationer och idag känner jag både en glädje över att ha överlevt, men också en glädje över att kunna hjälpa andra. Det är viktigt att kunna förmedla till alla de med begränsat livsutrymme att vi är många som lyckats ta oss ur.

Blev själv utsatt för våld


Efter ett långt äktenskap, med barn och hus, började henne före detta man slå henne.

- Vi hade ett jämställt och bra äktenskap i nästan 25 år, innan våldet drabbade mig. Det är omöjligt för mig att svara på hur förändringen uppstod. Man tror att det ska gå över, att det ska bli bättre.

Våldet fick pågå i det tysta under drygt ett år. En dag förstod hon att hennes liv var i akut fara - ”jag kommer inte att överleva” – och hon kontaktade en kvinnojour. Hon fick en ny bostad, men mannen letade upp henne. Med stöd och hjälp från bland annat grannar som kunde varna när han närmade sig bostaden, lyckades hon så småningom skapa en ny tillvaro. Hennes ex-man gick bort för en tid sedan, och efter hans död bestämde sig Eva-Britt Svensson för att berätta öppet om våldet.


- Sedan tio år lever jag ett bra liv, utan rädsla.


Eva-Britt Svensson satt i EU-parlamentet mellan 2004 och 2011, där hon bland annat lyckades få igenom ett lagförslag om våld mot kvinnor.


Hennes samlade erfarenheter gör henne till en perfekt ambassadör, tycker Carina Ohlsson, ordförande för SKR.

 
- Vi har inte haft någon ambassadör tidigare och nu vill vi jobba mer opinionsbildande. När jag fick höra om Eva-Britts arbete med jämställdhetsfrågor och hur hon arbetat aktivt med kvinnors rättigheter i EU-parlamentet, tänkte jag att få kan slå det.

Läs mer:
“Ten years after the first blow I was elected to the European Parliament.”
http://www.causeofdeathwoman.com/eva-britt
Eva-Britt Svensson berättar sin historia på sajten Cause of death woman.

”Inför EU-lag mot våldtäkter och övergrepp på kvinnor.”
http://www.newsmill.se/artikel/2011/04/05/inf-r-eu-lag-mot-v-ldt-kter-och-vergrepp-p-kvinnor Debattartikel av Eva-Britt Svensson på Newsmill .

 


Utskriftsversion Utskriftsversion

uiqt|wBsqi5jmvzw|pH{wkqitzm{}z{5ow|mjwzo5{msqi5jmvzw|pH{wkqitzm{}z{5ow|mjwzo5{m