Rättighetsambassadörer släpps ut i Göteborg

Rättighetsambassadörer

Samordnare Virge Tikas tillsammans med rättighetsambassadörerna Niklas, Philippa och Paul. 

Mänskliga rättigheter stod i tydligt fokus när fyra gymnasieungdomar från nordost och sex stycken från centrum fick chansen att i sommar utbilda sig till rättighetsambassadörer genom de sommarjobb som kommunen lottar ut. Nu har fyra veckor gått och projektet avslutas med filmvisning och uppspelning av låtar som ungdomarna själva gjort. Syftet är att väcka intresse för samhällsfrågor och förebygga att mänskliga rättigheter kränks.

Projektet är ett samarbete mellan Räddningsmissionen, Rädda Barnen, Fryshuset och Göteborgs stad.

De fyra veckorna har varvats med musik och videoproduktion samt föreläsningar om rättigheter – det kan handla om allt från barn- eller kvinnokonventionen till förändring i sitt liv, berättar Yvonne Lagerstedt från Räddningsmissionen.

"Musik och video naturliga uttrycksmedel"
– Vi började spåna kring det här med mänskliga rättigheter och varför det är så mycket våld i vårt samhälle redan förra sommaren. De mänskliga rättigheterna får ingen riktig betydelse om man inte har kunskap om dem och hur får man unga intresserade av sådana här viktiga frågor? Musik och video kändes som naturliga uttrycksmedel, säger Yvonne.

Varje morgon har inletts med en samling där alla ungdomar i gruppen får komma till tals.

– Vi har argumenterat mycket och utgått från våra egna tankar och funderingar kring samhället och mänskliga rättigheter, säger Paul som är en av rättighets- ambassadörerna.

Vill sprida budskapet vidare
Avslutningen är tänkt som en slags smygpremiär.

– Detta är bara början. För de rättighetsambassadörer som är intresserade kommer det att ges möjlighet att visa upp materialet i större sammanhang till hösten så att vi till exempel kan bjuda in politiker, säger Virge Tikas som är samordnare.

Ungdomarna hoppas nu på att sprida budskapet om människors rättigheter och lika värde vidare.

– Jag har lärt mig massor. Det är lite svårt att förklara men jag har börjat uppskatta saker och ting mer, säger Philippa.

– Alla människor har rättigheter, fortsätter Niklas. Vare sig man är kung eller inte. Det spelar ingen roll vem man är.


Text: Malin Helldner 


Utskriftsversion Utskriftsversion

uiqt|wB&uitqv5pmttlvmzH{wkqitzm{}z{5ow|mjwo5{muitqv5pmttlvmzH{wkqitzm{}z{5ow|mjwo5{m